Thursday, September 12, 2013

Sanur: Warung Mak Beng

















Warung Mak Beng yang menjadi legenda Sanur ini harus disinggahi. Menurut orang tempatan, sambal Mak Beng antara yang terenak di Bali. Warung ini sangat sederhana tetapi sangat ramai mulai jam 11 pagi hingga 2 petang sehingga harus menunggu (pemiliknya tidak ingin membesarkannya dan mahu keadaan seadanya).

Menu di sini hanya tersedia Ikan Laut Goreng, Sup Kepala Ikan Laut dan Sup Sayur beserta sambal dan nasi putih yang dihidangkan dalam satu set. Harga untuk set adalah 34,000 rupiah.

Sedikit sejarah Warung Mak Beng

Warung Mak Beng berdiri di tahun 1941 didirikan oleh Ni Ketut Tjuki yang sekarang terkenal dengan sebutan "Mak Beng".

Prakarsa dari sambal Mak Beng dipelopori oleh mertua Mak beng sendiri kemudian dilanjutkan oleh generasi sekarang.

Sup kepala ikan gagasan ini datang dari Mak Beng dan suaminya I Putu Gede Wirya (Nyoo Tik Gwan).

Alamat:

Warung Mak Beng
Jalan Hang Tuah No. 45 Sanur
Telefon: (0361) 282 633

No comments:

Post a Comment